25-09-12

BEENHOUWERS

 

 

BEENHOUWERIJ.PNG

 

 

 

BEENHOUWERS

 

 

Hetzelfde hadden we met de beenhouwers van het dorp, iedereen kocht in zijn buurt maar bezocht ook de andere beenhouwers regelmatig daar iedereen toen ook al zijn specialiteit had in een of andere vleessoort. De ene  was gekend voor zijn saucisson de andere voor zijn worsten, paté, krakeling, trippen, hoofdvlees, smout en andere. Wat wij wel wisten was waar we een schelletje kregen en hoe groot of dik ze waren. Dat bij de beenhouwerij met dat half deurtje (Erong vermeersch) de kom met krakeling binnen handbereik was. Dat bij die ene beenhouwer in de Steenvoordestraat (Cos Vermeersch) de kat soms in de etalage zat. Dat ze ook bij hem slachtten voor Robert Deheegher, vader van Bernard en dat ook Leopold Dekersgieter, vader van Lena  zelf slachtten. Dat ge bij Oscar en Yolande altijd moest wachten als ge om verse sausissen ging die ze dan klaarmaakten met zo een trechtertje waarop ze het vel stroopten.  Dat ge bij de ene beenhouwer gemakkelijker een beetje afval kreeg voor de hond of kat, en dat hun nieuwjaarsgeschenk een pot ossevet was voor de frietpot in een speciale verpakking met een rode ossekop erop. Wat wij meermaals deden was gaan zien als ze beesten, koeien of varkens gingen gaan wegen bij Maurice Vermeulen in Café De Ster in de Roesbruggestraat.  Hij had een bascule die uitgaf op de Kleine Markt en meermaals liep een of ander dier weg als wij een handje hielpen de houten schuttingen open te houden. Ik moest opletten niet gezien te worden want mijn grootouders woonden er vlak voor. Wie we ook regelmatig zagen voorbijrijden was Désiré Devos (Dies Vos) met een ronde lederen koker rond de hals om bij de beenhouwers te helpen slachten of om bij de boeren en burgers te slachten thuis of op het erf.

 

DEHEEGHER ROBERT

DEKERSGIETER LEOPOLD

VANDROEMME OSCAR

VERMEERSCH ALBERT

VERMEULEN HECTOR

Gepost door MICHEL RUSSE in BEENHOUWERS, WEKELIJKS NIEUWS 1950 | Commentaren (0) |  Print