26-09-12

BAKKERS

 

 

 

 

BAKKERIJ.PNG

 

BAKKERS

 

Toen wij mochten boodschappen doen en naar de bakker gaan waren er op alle hoeken van het dorp bakkers die al dan niet broodrondes deden. Van deze die een broodronde hadden kregen we al eens iets in de hand toegestopt. Van de ene kregen we snoep en van de andere kregen we soms zelfs een eierkoekje, die we dan ook soms stiekem alleen opaten of die we in een goede bui deelden met broers of zusters. Met nieuwjaar kregen onze ouders dan dikwijls een brood voor hun nieuwjaar en was het aangeraden klant te zijn bij meerdere bakkers. De ene deed zijn ronde met de auto, de andere met triporteur zoals de vader van Jean-Pierre Vanhamme, gesteund door een hond die hielp trekken of zelfs per fiets met grote zakken eraan.

 

CAUWELIER ANDRE

DELBAERE ANDRE

DEMOL JOZEF

DOBBELAERE MAURICE

LEBBE AIME

VANHAMME ROGER

 

En zelfs vanuit Abele werd een ronde gedaan door Urbain Vaneste voor de bakkerij van zijn zuster waarvan de bakkerij nog altijd bestaat.

Gepost door MICHEL RUSSE in BAKKERS, WEKELIJKS NIEUWS 1950 | Commentaren (0) |  Print

25-09-12

BAL DER VERENIGINGEN

 

 

BAL2.PNG

 

 

 

BAL DER VERENIGINGEN

 

Bijna iedere vereniging hield zijn jaarlijks feest. Dikwijls met een mis in de morgen, gevolgd door een receptie, daarna middagmaal, gezellig samenzijn, eventueel met de kinderen en s’ avonds “bal der vereniging”. Dit gebeurde meestal in het lokaal der vereniging en wie een lokaal had zonder feestzaal deed het bij een of ander feestzaalhouder. Zo hadden we het bal van:

 

Brandweer

Duivengilde

Muziekmaatschappij

Schuttersgilde

Toneel

 

Ook werd er een oudejaarsavond en Nieuwjaarsavondbal gehouden in onze gemeente.

BEENHOUWERS

 

 

BEENHOUWERIJ.PNG

 

 

 

BEENHOUWERS

 

 

Hetzelfde hadden we met de beenhouwers van het dorp, iedereen kocht in zijn buurt maar bezocht ook de andere beenhouwers regelmatig daar iedereen toen ook al zijn specialiteit had in een of andere vleessoort. De ene  was gekend voor zijn saucisson de andere voor zijn worsten, paté, krakeling, trippen, hoofdvlees, smout en andere. Wat wij wel wisten was waar we een schelletje kregen en hoe groot of dik ze waren. Dat bij de beenhouwerij met dat half deurtje (Erong vermeersch) de kom met krakeling binnen handbereik was. Dat bij die ene beenhouwer in de Steenvoordestraat (Cos Vermeersch) de kat soms in de etalage zat. Dat ze ook bij hem slachtten voor Robert Deheegher, vader van Bernard en dat ook Leopold Dekersgieter, vader van Lena  zelf slachtten. Dat ge bij Oscar en Yolande altijd moest wachten als ge om verse sausissen ging die ze dan klaarmaakten met zo een trechtertje waarop ze het vel stroopten.  Dat ge bij de ene beenhouwer gemakkelijker een beetje afval kreeg voor de hond of kat, en dat hun nieuwjaarsgeschenk een pot ossevet was voor de frietpot in een speciale verpakking met een rode ossekop erop. Wat wij meermaals deden was gaan zien als ze beesten, koeien of varkens gingen gaan wegen bij Maurice Vermeulen in Café De Ster in de Roesbruggestraat.  Hij had een bascule die uitgaf op de Kleine Markt en meermaals liep een of ander dier weg als wij een handje hielpen de houten schuttingen open te houden. Ik moest opletten niet gezien te worden want mijn grootouders woonden er vlak voor. Wie we ook regelmatig zagen voorbijrijden was Désiré Devos (Dies Vos) met een ronde lederen koker rond de hals om bij de beenhouwers te helpen slachten of om bij de boeren en burgers te slachten thuis of op het erf.

 

DEHEEGHER ROBERT

DEKERSGIETER LEOPOLD

VANDROEMME OSCAR

VERMEERSCH ALBERT

VERMEULEN HECTOR

Gepost door MICHEL RUSSE in BEENHOUWERS, WEKELIJKS NIEUWS 1950 | Commentaren (0) |  Print

BLINDENBLOEMPJE

 

 

BLINDENBLOEMPJE.PNG

 

 

BLINDENBLOEMPJE

 

Paaszondag werd ieder jaar het gekende “Blindenbloempje” aan de kerkingang verkocht. Dit was een paarsgekleurd papieren bloempje met een ijzeren steeltje gewikkeld in groen papier die verkocht werd ten voordele van “Licht en Liefde” een organisatie die zich bekommerde om de blinden en slechtzienden. Dit werd bijna door iedere familie gekocht en werd door de bevolking bevestigd op de kraag van de vest of de mantel bij de dames gedurende enkele weken.

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende